איך בונים תכנית שיווקית לעסק?
- hadarpromar
- Dec 19, 2022
- 2 min read
Updated: May 9, 2023

תוכנית שיווקית אסטרטגית היא אחת מאבני הבניין של כל עסק.
רבים העסקים שמתחילים לפעול על פי האינרציה או על פי האינטואיציה ומבזבזים המון זמן ואנרגיה ללא תכנון מוקדם. יורים לכל הכיוונים בתקווה שמשהו יצליח.
תהליך של יצירת תכנית שיווקית הוא תהליך שבמהלכו אנחנו מבינים לעומק את העסק, את מה שאנחנו מציעים, מה ייחודי לעסק וגם מה מתאים לנו בתוך כל הדבר הזה. בקיצור תובנות, או בשפה של ילדי האייטיז, הרבה אסימונים נופלים.
תכנית השיווק היא לא תורה מסיני, אך מצריכה זמן ומחקר. בשנים האחרונות בניתי עשרות תכניות שיווק, תקציבים ופוקוס שיווקי. אם מרגיש לך שלבנות תוכנית שיווקית זה גדול עליך כרגע – זה הזמן לפנות אלי.
ממה מורכבת תוכנית שיווקית?
תוכנית שיווקית תכלול את כל נקודות המגע והמסרים שלנו מול קהל היעד והמתחרים. שיווק נכון ויעיל הוא בנייה של אסטרטגיית פעולה לצורך תקשורת עם הלקוחות, כך שהשירות שלי או המוצר שלי יהיו בעלי ערך עבור הלקוחות, בתמהיל השיווקי המתאים ביותר. העבודה בדרך כלל כוללת מחקר, שיחות, עיבוד וכתיבה של התכנית.
הגדרת הזהות העסקית
הסיפור של העסק, מה הוא מציע, מה הערכים המובילים, הגדרת המוצרים והשירות על מנת ליצור זהות מגובשת לעסק, כך שנוכל לתקשר אותו באופן אחיד וברור ולחבר אליו את קהל היעד.
הבידול – נקודת הערך
מה הבידול שלי כעסק? בדרך כלל נבנה על הידע, הניסיון הנצבר והחוזקות של העסק או בעלת העסק. איך העסק שלי מנגיש ללקוחות את נקודות הבידול שלי.
ניתוח ע"פ מודל SWOT
זיהוי החוזקות, ההזדמנויות, האיומים והחולשות של העסק. ניתוח SWOT הוא אחד הניתוחים החשובים המאפשרים להבין את העסק לעומקו. מומלץ לעשות את הניתוח עם 2 אנשים או יותר. כל אחת ואחד ימצאו עוד נקודות שלא חשבנו עליהם לבד.
ניתוח מתחרים
באיזה שוק העסק פועל, מי המתחרים הישירים והעקיפים שלי, מה המתחרים עושים. המתחרים יכולים להיות כל העסקים שנותנים פתרון זהה או דומה ללקוחות. חשוב לעסק להבין מול מי הוא פועל.
הגדרת קהל היעד
זיהוי הלקוחות המתאימים לעסק שלי. מי הייתי רוצה שיקנה את המוצר או השירות שלי, ועם איזה קהל הייתי רוצה להגדיל את קהל היעד. חשוב להגדיר את הקהל לפרטי פרטים – הגדרת פרסונה – כגון: גיל, מקום מגורים, העדפות, מה עושה בשעות הפנאי נקודות הכאב ועוד.
תמהיל השיווק
זו נקודה שיש לתת עליה מחשבה רבה, כי היא מורכבת מהיכן כדאי לי כדי לפגוש את הקהל שלי, ומה מתאים לי כעסק או כאדם בנקודות המפגש האלו. בנקודה הזו יש לבחור את ערוצי התקשורת עם הקהל, מה ארצה לפרסם ובאיזו תדירות. זו הנקודה בה אנו בוחרים את התקשורת השיווקית – שילוב של מסרים ובחירת ערוצי התקשורת.
ערוצי התקשורת הם רבים (ומתרבים) חשוב לבחור גם את המקומות שנוח לי איתם כעסק. כלומר אם אני אדם פרטי ולא נוח לי להחצין אותי כ-הפנים של העסק, אין טעם לבחור בסרטוני יוטיוב או סטוריז שמחצינים אותי. זה בזבוז אנרגיה שלא תעבוד טוב לעסק.
מומלץ לבחור בפלטפורמות האפשריות לנו הן מבחינת תקציב והן מבחינת יעילות לעסק, למשל: אתר, דפי נחיתה, רשתות חברתיות (אינסטגרם, יוטיוב, פייסבוק, טיקטוק, סנאפצ'אט ועוד), פודקאסט, אי מייל מרקטינג ועוד.
תכנית שיווקית – מיקוד, הגדרת תקציב ויעדים
כאשר יש לי מענה לכל הנושאים הר"מ אפשר לכתוב את התוכנית השיווקית, להגדיר תקציב שיווק ריאלי, ולא פחות חשוב להגדיר פוקוס, אחרת קל ללכת לאיבוד עם התכנית. הפוקוס יכול להיות שנתי או רבעוני.
בנית את התכנית השיווקית? מזל טוב! עברת כברת דרך. עכשיו צריך להוציא אותה לפועל, לפעול בתוך התקציב השיווקי, לבחור ספקיות לשירותים השונים ולנהל את כל המערך הזה.
הלכת לאיבוד? זה הזמן לדבר איתי
Comments